Szatyi vendége: Szántó Györgyi

Vendégem: Szántó Györgyi – alias GYÖRGYUSZ

Györgyusz nyugdíjas éveiben sem tétlenkedik, minden kedden és  csütörtökön  koncentráltan, precízen végzi a pilates gyakorlatokat.

Ha jól emlékszem, egy másik terem bezárása miatt kerültél hozzánk –  eredetileg ideiglenes megoldást jelentve –  hiszen elég messze vagyunk a lakhelyedtől.  Végül  mégis nálunk  ragadtál. Mi volt ennek az oka?

Valóban, idén májusban volt egy éve, hogy idejárok. Úgy döntöttem, hogy nem baj, ha távolabb is vagytok, mert itt érzem jól magam. Ha már az ember gyötri magát, akkor legyen meg a jó érzés is. Itt olyan órára találtam ami feldobott.

Példaértékű az az  elkötelezettség, ahogy komolyan veszed a mozgást, és beépült az életedbe. Visszatekintve a múltba, honnan hoztad a sport iránti szeretetet?

Gyerekkoromban folyton az utcán lógtam, játszótéren voltam, rengeteget kirándultam a szüleimmel, nyaranta sokat eveztünk a Dunán. Egyesületben versenyszerűen  nem sportoltam, bár  tinédzser koromban a kézilabdával próbálkoztam. A  labdajátékok azonban  nem az én világom.  

Később, amikor a kocogás népszerű lett itthon , rendszeresen részt vettem különböző versenyeken is. A maximális teljesítményem 12 km volt. Őszintén bevallva, magát a futást nem nagyon szeretem, de az  utána levő érzést –  azt, hogy meg tudtam csinálni – nagyon! Felszabadul az endorfin, aminek köztudott a pozitív élettani hatása.

Később gerincproblémáim jelentkeztek, így a futást abba kellett hagynom. Sokáig gyógytornára jártam, majd kerestem azt a mozgásformát, ami nekem a legmegfelelőbb – így találtam a pilatesre.  

Mely gyakorlatokat, eszközöket kedveled leginkább, és melyek, amiket nem annyira kedvelsz?

A lassú, nyújtó mozdulatokat nagyon szeretem, és a gumikötél kivételével az eszközök ellen sincs kifogásom.

Milyen pozitív hatása van a civil életedben a  rendszeres  mozgásnak?

Mivel teljesen beépült a mozgás az életembe, a hiányát érzem azonnal, ha valami miatt kimarad 1-1 torna. A sport segít, hogy gyógyszerek nélkül, fitten tudom élni mindennapjaimat, helyt tudok állni a család dolgaiban. A család tiszteletben tartja:  ha Anya megy tornázni, az ? szent dolog.?

A sporthoz fűződő viszonyodat tovább tudtad-e adni a környezetednek, családodnak?

Rendszeresen járunk együtt síelni, a férjem fiatal korában focizott, minden nap járt edzésre. A fiam is hobbiszerűen  focizik. A sógornőm testnevelő tanár, akinek a fia a népszerű sportriporter: Szántó Dávid?.

Úgy tudom, hogy nemcsak a mozgás képviseli életedben az egészséges életmódot, hanem a táplálkozásra, egészségügyi vizsgálatokra is nagyon  odafigyelsz.

Gyerekkoromban soha nem volt súlyproblémám, majd  13 évesen hirtelen meghíztam 63 kg-ra. Rettenetesen megijedtem, azóta mindig odafigyelek  a vonalaimra. Megkerestem egy táplálkozási tanácsadó céget is, ahol különböző vizsgálatokkal (hormon, vércsoport) meghatározták a szervezetem szükségleteit.

A napi négyszeri étkezést tartom, ( reggelizem is – azelőtt ez elmaradt!)  megbeszéltük, hogy mely ételeket kell csökkentenem, vagy elhagynom, és melyek a jótékony hatásúak. Nem minden esetben tudom 100%-ig tartani, de igyekszem odafigyelni.

A családod étkezését is próbálod  egészséges irányba terelni?

Igen, természetesen.  A nagyobbik fiam teljesen ? önjáró?, őt nem lehet befolyásolni, de a kisebbik fiam nagyon tudatos az étkezésben. Ő még tájékozottabb is , mint én vagyok e területen. A lányom szintén megcsináltatta a vizsgálatot, és e szerint táplálkozik.

Ha bűnözöl, milyen jellegű ételek ejtenek kísértésbe?

Nem vagyok édesszájú, de időnként egy kis minőségi  étcsokoládét eszem, ill. nem ajánlott nekem a disznóhús- pedig néha azt is megkívánom?

Szedsz-e táplálék kiegészítőket?

Magnéziumot, kalciumot, C vitamint. Néha  L-carnitint iszom tornánál, ill. fehérje port , ha nincs meg az aznapi fehérje beviteli mennyiségem.

Tudnál útravalót  mondani azoknak, akik  még csak most barátkoznak a gondolattal, hogy esetleg elkezdjenek mozogni?

Igen, jöjjenek, mert mozgás nélkül lehúzhatják a redőnyt!  Nagyon jó a hangulat, barátságok alakulnak ki, klub jellegű a légkör.  Ha találunk egymás életében közös pontokat, segíteni is tudjuk egymást!

Györgyusz drága!  

Kívánom, hogy 120 éves korodig ilyen egészséges, fitt és szép legyél!
Köszönöm, hogy beszélgettél velem!

További vélemények, riportok