Riport szakmai vezetőnkkel: Szathmári Szandrával

Régóta nem csak a címlapokon trendi a fittség. Lépten-nyomon hódít a karcsúság és kimondva – kimondatlanul is korunk alapkövetelményei közé tartozik az egészséges életmód és a jó megjelenés. Ezzel párhuzamosan egyre többen vannak a fitnesztermek rendszeres látogatói között azok is, akik menet közben kedvet kapva szívesen látnák viszont magukat a tornázó tömegekkel szemben állva – természetesen ekkor már végzett szakemberként, hivatásos fitneszedzőként. Szathmári Szandra személyi edző. Közel 20 éve van a pályán és nem a trendekre, hanem  a szívére hallgatott, amikor ezt a területet választotta. ?Mindig is lételemem volt a zene, a tánc, el sem tudtam magam képzelni ezek nélkül. Már gyermekkoromban is balettoztam, ritmikus sportgimnasztikára jártam. Magától értetődő volt tehát a TF és a későbbi pályaválasztás is”- avat be a kezdetekbe. A ma már a Corner Fitness üzletvezetőjeként is dolgozó szakember szerint a kívülállók gyakran csak a látványos külsőségekkel találkoznak, pedig sok szempontból is komoly kihívás ez a munka. ?Egy fitneszedző akkor igazán hiteles és hatékony, ha egyszerre extrovertált, ugyanakkor udvarias a vendégekkel, empatikus és közben még van benne egy jókora adagnyi, egészséges exhibicionizmus is.

Kapcsolatteremtő készség nélkül nem megy

Mindemellett fontos, hogy ne csak a folyamatos szakmai megújulás szükségességével legyen tisztában, hanem maga is igényelje azt.? Elkél a jó pedagógiai és kapcsolatteremtő készség is. Egy órán gyakran 15-20 főt kell buzdítani, motiválni, folyamatos mozgásban tartani, de egy nagyobb lélegzetvételű zumba órán akár 70 fős tömeg is tornázik egyszerre.

Önmagában a sportsiker is kevés az érvényesüléshez

És bár a fitness világa látszólag a külsőségekre koncentrál, mindez önmagában még kevés a sikerhez. Stabilan megalapozott szakmai ismeretek hiányában ugyanis egyáltalán nem látják szívesen soraikban a fitneszklubok a hozzájuk pályázókat.  ?Jelentkezett már nálunk többszörös, magyar testépítő bajnok is. Csakhogy a vele folytatott beszélgetés alatt hamar kiderült, hogy az anatómiai ismeretekkel  bizony hadilábon áll, pedig a szakszerű, hatékony és egészséges edzéstervekhez ez is elengedhetetlen.” A szakmai rész mellett az “emberi oldal” is rengeteget nyomhat a latban a karrierépítésnél. Szathmári Szandra is találkozott már szakmájában olyan sztárnak számító pályatárssal, aki lépten-nyomon kibeszélte vendégköre magánéletét a kollégáknak és folyamatosan kritizálta is őket. A szakma ásza így nem is maradhatott túl sokáig a csapatban?

A TF-es múlt jó ajánlólevél

Ám a sportos életmódot választóknak a testedzés mellett jókora adag állhatatosságra is szükségük lesz a karrierindításhoz és annak további építéséhez. A szakmát a képző intézmények 10 hónapos, OKJ-s tanfolyamain elsajátítók valósággal elözönlötték a piacot. (Eközben a szakma túlnyomó többsége bevallatlanul is inkább a felsőfokú testnevelési tanulmányokat végzőket vagy már végzetteket részesíti előnyben.) Így aztán fitnesztermet sem könnyű találni, ahol órákat adhatnak. A szakmai körforgásba bekerülni sem könnyű – a legtöbb edzőterem ismeretség, szakmai ajánlás útján toboroz embereket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy esélytelen a próbálkozás, hiszen egy ambiciózus jelentkező egy jó CV-vel is fel tudja kelteni a figyelmet. A legcélravezetőbb azonban már az indulásnál megkeresni azokat a fitneszklubokat, edzőtermeket, ahol a pályakezdők ingyen adott órák alkalmával mutatkozhatnak be és bizonyíthatnak. Ha itt meggyőzőek,  egy helyen már biztos számítanak rájuk.

Így áll össze a bevétel

A fitneszedzők túlnyomó többsége így óraadói rendszerben, számlaképesen, saját kft-ben vagy bt-ben dolgozik és ennek megfelelően vándorol napi munkaidejében akár 2-3 különböző fitneszterem között is. Munkájukért óránként (1 edzés valóban 60 perc, nem a hagyományos iskolai tanórák 45 perce az irányadó) átlagosan 3000 forintot számlázhatnak ki a fitnesztermek felé. (ritkábban 2500 forintot.) Az óradíjat mindemellett megtoldhatja még az óradíj 20 százalékának megfelelő motivációs bónusz is, amelyet az órán részt vevők összlétszáma alapján állapítanak meg a cégek. Amennyiben az edző akár heti 6 napon át  vállal 2 órát – ami gyakori, hiszen sokan csak hétvégén tudnak edzeni menni – akkor havi 48 óra megtartásával, bónusszal havi bruttó 173 ezer forintról állíthat ki számlát. (Napi 3 óra megtartásával  plusz 20 százaléknyi bónusszal bruttó 260 ezer forint az összeg – ám az egészségügyi kockázatok miatt ennél többet nem is javasolt elvállalni.) Jó kiegészítő kereseti lehetőség lehet a személyi edzés is: ennek ára már átlagosan óránként bruttó 2500-5000 forint. Itt ráadásul nagyobb a hangsúly a személyre szabott kapcsolattartáson,  a szakszerű tanácsadáson is.

Takács Gabriella jobpilot.hu