Nem csoda, csak elszántság

Nem csoda, csak elszántság? Lehet 76 kilóval kevesebb?

A bájos, karcsú Komeiner Zita Adélról senki sem gondolná, hogy másfél év alatt 140 kilóról fogyott 64-re. Az egyetemista lány nem kért segítséget, egyedül vágott neki az embert próbáló feladatnak.

Adél 76 kilót fogyott másfél év alatt!

– Nyolcévesen kezdtem hízni, tinédzser koromban pedig fogyókúrázni. De mindig történt valami, és a leadott kilók bőven visszajöttek. Fiatalon nem voltam elég határozott – mert Adél szerint ez a titok. – Ha egyszer eldöntöd, tarts ki, különben rosszabb lesz!

Egy idő után már nem is mérte pontosan a súlyát, 135 kiló fölött volt, de ami biztos: 158 centi volt a csípője, a mérőszalag nem érte körbe. Bomba csaj Adélra szinte rá sem lehet ismerni, igazi sportos nő lett – Rossz kedvem volt, belevágtam hát egy kemény, hosszú lébőjtkúrába. Utólag mondták, hogy nem volt olyan jó ötlet, pláne felügyelet nélkül. Arra azért rájött, hogy ennie kell, ezért nekiállt keresgélni az interneten. – Én tudom, hogy mi nekem a legjobb – állítja. – Elhatároztam, soha többé cukor, liszt! Sok zöldséget, gyümölcsöt és levest ettem. Bioélelmiszereket vásárolok, csírákat, gabonákat, amit a legtöbb ember nem is ismer. Szénhidrátból búzakorpát, zabkorpát, olyasmit eszem, ami egészséges. Tejtermékekből joghurtot, kefirt, tejet fogyasztok, általában nem eszem húst és tojást. Igyekszem nem keverni a szénhidrátot a fehérjével.

Adélnak bőven szüksége volt kitartásra: mivel ekkora súlynál eleinte alig látszik a fogyás, így a sikerélmény is elmarad. Nála csak ötven kiló mínusznál kezdték észrevenni, hogy karcsúbb lett. Fél év után lement még bő húsz kiló, akkor elkezdte az intenzív sportot. – Miután elkezdtem fogyni, egy évig úsztam heti egykét órát, és otthon szobabicikliztem. Később már futottam is, de csak a szabadban. Nem mertem konditerembe menni, de szerettem volna izmosodni. Egy ismerősöm ajánlotta Szathmári Szandrát a Fila Fitnessben. Eleinte főleg kardióztam, de most már súlyzózom és órákra is járok. Itt vagyok minden hétköznap, két-két és fél órát. Csak kerékpárral közlekedem.

Másfél évvel ezelőtt

… és most.

Szandra nagyon büszke arra, hogy Adél az ő vendége. – Példamutató az elszántsága, ahogy továbbviszi az edzéseket. A kardió nagyon fontos, de miután lefogytál, kell a testreszabott súlyzós kondiprogram, az izomépítés is. Adél megfogadta: soha többé nem fog elhízni.

Fái Zsuzsa
Vasárnapi Blikk 2010. 04. 11.