Meli ezen a héten arról ír nekünk, hogy a sport és étkezés hosszútávon az egészségünkre van hatással: a testi és lelki egészségünkre.

“Ezen a héten az életmód váltás legfőbb motivációjáról szeretnék írni nektek, ami nem más, mint az egészség.

Az EGÉSZSÉG a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, nem csupán a betegség hiánya!

 

– Biológiai értelemben a szervezetünk megfelelő működését mutatja, melyhez vitaminokra, ásványi anyagokra, tápanyagokra van szükség. Egészségtelen táplálkozás, és mozgásszegény életmód eredménye lehet a túlsúly kialakulása, amely betegségekhez vezethet, mint cukorbetegség, magas vérnyomás, emésztőrendszeri megbetegedések, daganatos megbetegedések, mozgásszervi betegségek, hormon problémák, meddőség.

– Lelki értelemben, az önmagunkkal szembeni békét jelenti. Ha nem vagyunk egyensúlyban önmagunkkal, nem szívesen megyünk ruhát vásárolni, mert nem szeretünk tükörbe nézni, nem járunk szórakozni, strandra, nem járunk el társaságba, a párkapcsolat gondolata is esélytelennek tűnhet, mert ahogy mi látjuk magunkat, azt sugározzuk a külvilág felé. Minden ilyen negatív lelki tényező hosszú távon a testünk megbetegedését is eredményezheti.

Az egészséges életmód kialakításának egyik alapja, hogy tisztába kerüljünk önmagunkkal, az értékeinkkel, hinnünk kell abban, hogy sikerülni fog: az Önbecsülés!

Korábban voltam Dr. Csernus Imre ( Talán mindenkinek ismerős lehet a név) előadásain. (Ha esetleg nem, ő egy híres pszichiáter.:)) Első előadásának a témája “Találd meg önmagad” volt. Többek között nyers őszinteségéről híres. Nagy hatással volt rám, ott értettem meg igazán azt, hogy két dolog van, ami legfontosabb az életben: az időnk, meg az egészségünk. Ne halogassunk semmit! Ha valamit szeretnénk elérni tegyünk érte, ne gyártsunk kifogásokat, hogy miért nem tudjuk, vagy majd csinálom holnaptól… Itt kiemelném a csapat fontosságát. A társainktól kapott visszajelzések a Duci Tornán, a közös edzések hangulata, a sikerélmények, az érzés, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal, nagy pozitív lökést adnak, hogy sikeres legyen a változásunk.

Az elhízásnak eddigi tapasztalataim szerint nagyobb százalékban lelki okai vannak, mint szervi. Bármi is az ok, fontos, hogy felismerjük, csak úgy tudunk sikeresen tenni ellene. Az egészségünk nagy kincs, pótolhatatlan, védelme érdekében figyeljünk magunkra, és másokra is. Vannak külső tényezők ami ellen nem tudunk tenni, de sokat tehetünk annak érdekében, hogy lehetőleg életünk végéig, de minél tovább megőrizzük!