A látványos átalakulók nagy része arról számol be, hogy a folyamat során volt valaki, aki támogatta, biztatta, megerősítette a fejlődésben. Meli ma erről írt nekünk: 

 

“Sziasztok!
Ezen a héten a társaság, a támogató környezet és az edző jelenlétének fontosságáról szeretnék nektek írni. Ezek így együtt elűzik a magányt és megadják azokat a fontos visszacsatolásokat, amik a jó úton tartanak. A Duci Tornán ezt Te is megkaphatod 🙂

 

Edzőterem: találj új társaságot!

Előző írásomban már említettem, hogy tizenhárom évvel ezelőtt mentem el először aerobik edzésre. Féltem, de hamar kiderült, hogy a legjobb döntéseim egyike volt. Sok embert ismertem meg, közülük néhányan nagyon meghatározó személlyé váltak az életemben. Jó edzők, barátok, sok-sok pozitív, és negatív tapasztalat.

A társaság több szempontból nagyon fontos, egyrészt amiatt, hogy ugyanazzal a problémával küzdő, ugyanakkor különböző típusú emberekkel találkozunk, és küzdünk együtt a kitűzött céljainkért, sok önismeretet ad, másrészt egymást motiválva, megosztva tapasztalatainkat, könnyebbé teszi az utat, amíg elérjük a céljainkat.

A magányon túl vár a siker!

Az előző fogyásom alkalmával ennyire nem voltam nyitott ebben a témában, de rájöttem arra, hogy mennyire fontos, hogy vállaljuk önmagunkat, merjünk beszélni a gyengeségeinkről, ne szégyelljük kimondani pl. azt, hogy ” szénhidrát függő vagyok”. Azt tapasztalom, hogy egyre inkább jellemző az emberekre, hogy álarcot viselnek, hogy kifelé mást mutatnak mint ami valójában bennük van. Nagyon örültem a duci tornának, és annak, hogy az “arca” lehetek, mert tudtam, hogy képes vagyok őszintén, nyíltan beszélni erről a problémáról, ami sajnos az országunkban az emberek nagy százalékát érinti. Örömmel tölt el ha tudok segíteni másoknak is, amellett, hogy én is haladok a célom felé.

Nálam egyértelműen érzelmi alapú a hízás-fogyás. Nem találtam önmagam, illetve nem tudtam értékelni magamat, mert csak a hibáimmal voltam elfoglalva. Sok energiát fektettem abba, hogy szeressenek, és nem vettem észre, hogy a legnagyobb baj az, hogy magamat nem tudom szeretni. A süti, csoki, édességek… mind örömforrást jelentettek. Ördögi kör. Ez azért fontos, mert amíg az ember nem tudja megfelelően értékelni önmagát, addig nem lesz sikeres semmiben.

Ami nehezítő tényező sok minden más mellett, ha magányosak vagyunk, ha nincs párkapcsolatunk. Egyedül töltött hétvégék, ünnepek, mint pótcselekvést a “falást” eredményezhetik, ami hízáshoz, elhízáshoz vezet. Ennek elkerülésére is jó megoldás, ha közösségbe járunk edzeni, kipróbálunk különböző órákat, a duci torna mellett, akár egy jóga órát, vagy egy alakformálót is meglátogathatunk, vagy csak ha picit lazulni van kedvünk, akkor elmehetünk csak szaunázni is. A mozgás a testünknek-lelkünknek is jót tesz. Sokszor hallhattuk már, hogy a mozgás endorfint (boldogsághormon) termel.:) Új barátságokat köthetünk, vagy csak beszélgetünk egy jót az edző társainkkal.

Nem vagyunk egyedül!

– ha ezt sikerül tudatosítani, akkor máris jó úton vagy! Ha magányosnak látod magad, akkor az plusz kalóriákat és nehezebb utat jelent.

Nekem abban nagy szerencsém van, hogy a párom maximálisan támogat, mind érzelmileg, mind étkezésben (szakács), mert tudja mennyire fontos nekem, hogy megoldjam ezt a problémát. Hosszú folyamat volt, mire egyensúlyba kerültem önmagammal, de végre sikerült, kizártam minden negatív dolgot az életemből, és azt a gondolatot is , hogy ” Nem tudom, nem vagyok képes rá“. Most már tudom, hogy bármire képes vagyok, amit igazán szeretnék!

 

Az edző jelenléte

Egy jó edző jelenléte kiemelkedően fontos az életmód váltásunkban. Nekem sokat ad a Duci Torna hangulata, emellett pár hete járok Beához személyi edzésre is, amit nagyon élvezek, amellett, hogy kemény edzéseket tart. 🙂 Jó érzés, hogy tudom, hogy figyel rám, hogy jól csináljam a gyakorlatokat, koromnak, alkatomnak, terhelhetőségemnek megfelelő edzésben részesít. Fontos nekem , hogy ha az edzést megelőzően, illetve folyamataiban beszélünk arról, hogy mi a célom, mit szeretnék elérni, vagy éppen bármilyen problémám adódik, bizalommal tudjak fordulni hozzá. Mindenképp fontos az edző által irányított csoportos, vagy személyi edzés, mert az ízületek védelmével, felügyelettel, megfelelő gyakorlattal érhetjük el a kívánt alakunkat, súlyunkat.

Egy hónap alatt már látszik az eredmény (-4 kg) , és centikben is jelentős eredményeim vannak. Mindenkit csak ösztönözni tudok arra, hogy kezdjen el sportolni, és egészségesen táplálkozni. Menjetek be a duci torna mellett más órákra is, találjátok meg a mozgásban az örömötöket. Kitartással meglesz az eredménye!