Meli minden héten beszámol arról, hogy hogyan alakul a fitt életmód kialakításával, és milyen volt a heti Duci Torna. Olvassátok szeretettel az e heti gondolatait! 🙂

 

“Múlt héten arról írtam, hogy mennyire fontos a reális célok kitűzése, mielőtt belekezdünk az életmódváltásba. Ezen a héten a motivációról szeretnék írni nektek, és arról, hogy milyen nehézségekbe ütközünk mi, akik jelentős túlsúllyal küzdünk.

Fontosnak tartom, hogy mindenekelőtt magunknak akarjunk megfelelni, magunk miatt akarjunk változni, változtatni. Ahogy már említettem az én motivációm az, hogy szeretném óvni az egészségemet, ill szeretnék csinosabb, formásabb, feszesebb testet. És elkerüljenek az olyan apró kellemetlenségek, amik a túlsúllyal járnak. Például:

Sokszor szembesülök azzal, hogy nincs kedvem ruhát vásárolni. A nadrág vásárlás rémálom. Mivel nekem a túlsúly jelentős része a hasamon, törzsemen van (alma alkat), így ami derékban jó annak a szára bővebb. Nem vehetek föl olyan ruhákat, amiket szeretnék. Ez is motiváció, hogy végre olyan ruhákat vehessek föl, amilyenre vágyom. Addig marad a cicanadrág, ami szépen idomul.:)

A legfontosabb motivációm mindenképp az egészség! Munkám során sokszor tapasztalom, hogy egyre több meddő férfi és nő van. A túlsúly jelentősen befolyásolja a teherbeesést. Főleg a hasi, zsigeri elhízás, mert az befolyásolja a hormonszintet. Emellett ha megtörténik a fogantatás, úgy, hogy több tíz kiló túlsúly van az anyukán, annak is lehetnek egészségügyi következményei. Előzőekben említettem néhány betegséget ami a túlsúllyal összefüggésbe hozható, cukorbetegség, terhességi cukor, szív, érrendszeri,(magas koleszterin szint), ízületi megbetegedések, daganatos megbetegedések, emésztőrendszeri betegségek.

Még a motivációkhoz kapcsolódóan: a túlsúlyosoknál sok gyerekkori rossz emlék is van , amiből erőt lehet meríteni!

Az egyik legrosszabb élményem még kiskoromban történt, amikor Balatonon kibéreltünk egy vízibiciklit, és nem fértem bele a csúszdába. Így utólag visszagondolva vicces, de akkor nem volt az. De a saját példámon kívül említhetném még azt az esetet is, amikor egy társaságban, egy idősebb túlsúlyos férfi alatt leszakadt a szék.

Nehézségek még amiket tapasztalok: túlsúllyal mozogni, de még a séta is nehézkes lehet, vagy lépcsőn felmenni az emeletre, felszállni a buszra, villamosra, az öltözködés, és nem utolsó sorban a párkeresésben, hiszen egy önbizalom hiányos túlsúlyos emberről sugárzik a magával szembeni elégedetlenség, kiegyensúlyozatlanság, ami inkább taszítja a másik nemet. Aki elégedetlen magával, és rosszul érzi magát a bőrében az mindenre kihat, a társasági kapcsolatokra, párkapcsolatra, szexuális életre…

Erre egy személyes példát említenék. Egyszer hivatalosak voltunk a párommal egy születésnapi buliba. Én érkeztem meg előbb, mert a párom munka miatt később jött kicsivel. Volt a társaságban egy nagyon csinos lány. Az első gondolatom az volt, hogy Iminek biztos, hogy tetszeni fog. Amint megérkezett, azt figyeltem, hogy hogyan reagál amikor meglátja. Arra gondoltam, hogy biztos örülne annak ha én is ilyen szép és csinos lennék. Utána rájöttem, hogy kivetítettem rá azt amire igazából én vágyom, hiszen soha nem volt arra példa, hogy ő szóvá tette, vagy éreztette volna, hogy zavarja a rajtam lévő túlsúly.

Az egészség és a kis kellemetlenségek, meg a tetszeni akarás mellett, a legnagyobb motiváció, hogy jól érezzünk magunkat a bőrünkben, kiegyensúlyozottan, boldogan, büszkén magunkra, élni, és megélni a mindennapjainkat!

A motivációkkal kapcsolatban, kiemelném megint, hogy nagyszerű gondolat volt a Duci Torna, hiszen csapatban sokkal könnyebb, egymást motiválva, segítve haladni ezen az úton, ami sokszor nem könnyű. Viszont itt megemlíteném annak a fontosságát is, hogy megtanuljunk egyedül is sportolni, mozogni, hiszen kerülhetünk olyan helyzetbe, akár anyagilag, vagy egyéb okoknál fogva, hogy nem tudunk eljárni rövidebb , vagy hosszabb ideig edzőterembe, addig se maradjon el a sport!
Nagyon jó a csoportos óra, de ami még jobb: a személyi edzés. Ott nagyon jól meg lehet tanulni a gyakorlatokat, hiszen ott személyre szabottan csak nekünk tart edzést az edző. A siker bennünk van!:)

 

Fotó: Czuprik-Molnár Nikolett