Sziasztok,

Melinda vagyok, és szeptember végén egyike leszek azoknak, akik elkezdik a Duci Tornát a Cornerben. Hétről-hétre beszámolok majd Nektek, hogyan alakulok, fejlődök és változom kívül-belül a Tornával 🙂

Kezdjük a kezdetekkel. Tudom, hogy sok ducinak egy rémálom a gondolat, hogy edzőterembe induljon, így leírom, én hogyan indultam el: 24 évesen mentem el először fitness terembe. Nagyon féltem, hogy sok negatív kritika ér majd. Így visszagondolva, ha akkor nem jön el velem egy barátnőm, nem biztos, hogy be mertem volna menni edzésre 🙂 Életem egyik legjobb döntése volt, hogy elindultam ezen az úton. Az elmúlt 13 év nagyon meghatározó volt az életemben sok sikerélménnyel, sok kudarccal, rengeteg tapasztalattal, és önismerettel. Többször lefogytam, de mindig vissza is híztam. Sajnos bele estem abba a hibába amibe azt hiszem sokan akik túlsúllyal küzdenek, hogy a fogyásra koncentráltam.

A fogyni akarás nem elég! Valódi VÁLTOZTATÁSRA van szükség, aminek velejárója a fogyás is.

Azt gondolom, hogy a túlsúly a legtöbb esetben nem csak arról szól ,hogy “hízékony vagyok” , ennél sokkal összetettebb probléma, és amíg csak a fogyásra koncentrálunk , és nem nézünk szembe azzal mi lehet a falási rohamok kiváltó oka, miért van az, hogy tudjuk, hogy nem kéne ennyit és ilyen ételeket ennünk, mégis megesszük, és a mérleg egyre többet és többet mutat, és eljutunk végül odáig ,hogy a tükör előtt állva sírunk.

Hétszer fogytam már le, de elmondhatom , hogy ebből hatszor estem bele szinte ugyanabba a hibába.

Az utolsó két fogyásom itt a Corner Fitnessben szervezett fogyiverseny keretein belül történt. Első alkalommal is szép eredményt értem el, egy karnyújtásnyira voltam a célomtól, de a testzsírszázalékom fele annyival csökkent,  mint amennyire számítottam, és hiába fogytam sokat, ez a kudarc erősebb érzés volt bennem.. Ez volt egy nagyobb fordulópont nálam,mert elkezdtem egyre jobban foglalkozni azzal, hogy miért van ez, miért nincs meg az a sikerélmény, amire vágyom?! Miért nem tudom megtartani a súlyomat?…

Ekkor értettem meg ,hogy ez mennyire komplex probléma, aminek az alapja az ,hogy nem bízok igazán magamban, ez az életemben más területen is megmutatkozott, a kapcsolataimban, a munkahelyemen a magánéletemben . Rengeteg buktató van ha az ember elindul ezen az úton, én ebből sokat megtapasztaltam. A II. fogyiverseny, az esküvőm elött volt, itt már egész máshogy álltam saját magamhoz, és itt már nem csak a fogyás számított.

Bíztam magamban ,életmód váltásba kezdtem, és nem fogyókúrába! Hosszú távban gondolkoztam, mind edzésben, mind étkezésben. Volt egy kis csapatunk, megosztottuk egymással a tapasztalatainkat, voltak közös edzések is.

Nagyon jó volt: motiváló. Ugyanakkor bebizonyítottam azt is magamnak, hogy képes vagyok egyedül is úgy edzeni, hogy eredményes legyen, és ami a legjobb érzés volt, örömmel jártam sportolni. De sajnos történt egy baleset a családban, ami nálam a viszahízáshoz vezetett: erről még később írok, hogyan ne kövessük el azt a hibát, hogy evéssel kompenzáljunk nehéz érzelmi helyzetekben…

De fontos az egészségügyi oldal is, hiszen szervi problémák is állhatnak a hízás mögött. (Egészségügyis vagyok, így tisztában vagyok ezzel.) A túlsúly nehezíti a mozgást, akár egy rövidebb távú séta is gondot okozhat, vagy felmenni a lépcsőn, számtalan mozgásszervi, ízületi betegség kialakulásának esélyét növeli.

Nagyon örültem, hogy én lettem a duci torna arca. Úgy érzem, hogy a tapasztalataimmal tudok segíteni abban, hogy aki belevág az életmódváltásba hosszú távon sikeres legyen, illetve abban is, hogy ne kövesse el azokat a hibákat amit én 13 év alatt elkövettem. Lelkesen várom, hogy minél többen megtegyétek az első lépést egy egészségesebb, boldogabb élet felé, azzal, hogy elhatározzátok magatokat, és jelentkeztek a duci tornára. Remek edzők lesznek a segítségetekre és én is nagy örömmel segítek, és szívesen osztom meg veletek a tapasztalataimat, és válaszolok ha kérdéssel fordultok hozzám!

Meli