A fehérje készítmények az elmúlt évtizedekben éppolyan elfogadott hétköznapi táplálék kiegészítők lettek, mint a vitaminok, ásványi anyagok – már nem csak a “gyúrósok” fogyasztják a protein turmixokat, hanem gyakorlatilag bárki! Hiszen köztudott,  hogy a szép alakhoz egészséges izomzatra van szükség, és az egészségünkkel is összefüggésben van, hogy mennyi fehérjét viszünk be naponta és milyen izomtömeggel rendelkezünk.

 

Már az ókorban is létezett! 

Valójában egyáltalán nem modern ötlet a fehérje-turmixok fogyasztása: már Hippokratész is tejsavó fehérjét itatott a betegeivel, mert észrevette, hogy a gyógyulási folyamatokat felgyorsítja és az immunrendszert erősíti. Egyébként a ?protein? szó is a protos (= első elem) szóból származik.

Az ősmagyarok legendás “nyereg alatt szárított húsa” is egyfajta fehérjeturmixként funkcionált: a megfőzött és megszárított, majd porított húst kis erszényben magukkal vitték és vízzel keverve fogyasztották a vándorlásaik alatt, ha olyan tájra sodródtak, ahol inkább növényekhez és kevés húshoz jutottak. Tisztában voltak ugyanis vele, hogy a túléléshez és a jó erőnléthez kell a rendszeres fehérje bevitel. Ezek a példák jól mutatják, hogy az emberek a kezdetek óta tisztában vannak a protein-bevitel fontosságával.

 

Az alakformálás és az egészségi szempontok

A magasabb izomtömeg erősebb immunrendszert és csontozatot is jelent,  a magasabb fehérje bizonyítottan segít a cukorbetegség, ekcéma, gyomorfekély gyógyításában, valamint csökkenti a triglicerid szintet. Egy kutatás során megfigyelték, hogy az égési sérülést elszenvedők napi 4 g / ttkg fehérje bevitelt vagy napi 4x-i fehérjebevitelt igényeltek a gyógyuláshoz és a rákos betegeknél is ugyanez a tendencia volt megfigyelhető. Akik több fehérjét kaptak, azok gyorsabb gyógyulással számolhattak! Így tehát kijelenthető, hogy a fehérje bevitel, a megfelelő izomzat a gyógyulás és regenerálódás alapja, valamint az is bizonyított tény, hogy a nagyobb izomzat erősebb immunrendszert is jelent.

A fehérje bevitelről általában

Az étrendünk akkor kiegyensúlyozott, ha a kalorigén tápanyagok (szénhidrát, fehérje és zsír) és a nonkalorigén tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok + víz) megfelelő mennyiségben jelen vannak a táplálkozásunkban. A fehérje (vagyis protein) bevitele napi szinten, sőt napi többször szükséges, a testsúlyunktól függő mértékben:

Ülő munkát végző egyén: 1 gr fehérje / testsúly kilogrammonként / nap (pl. 70 kilós embernél 70 gr/nap)

Sportoló, fitt életmódot élő: 1,5-2 gr fehérje /ttkg /nap

Testépítő, élsportoló: 2-2,5 g fehéjre /ttkg /nap*

(*a fenti mennyiség a teljes napi bevitelre vonatkozik, melynek max 30%-át pótoljuk ki étrend kiegészítővel.)

 

Sportolóknál, főleg testépítőknél az emelt mennyiségű fehérje nagyon fontos, de a fogyni vágyóknál is, hiszen a csökkentett szénhidrát esetén a szervezet fehérjét is bont (vagyis izomzatot) – ebből fakad a “jojó effektus”, amiről korábban már írtunk Nektek. És itt jönnek képbe a táplálék kiegészítők, a fehérje turmixok és -szeletek, és a BCAA (=aminosavak, a fehérje építőkövei). Persze nem mindegy, mikor és milyen fehérjét viszel be turmix formájában, hiszen rengeteg féle létezik belőlük! Kezdetben talán ezt a 3 dolgot érdemes figyelni:

  1. Gyors vagy lassú felszívódású a fehérje?
  2. Milyen az összetétele (fehérje, szénhidrát)?
  3. Források?

 

  1. Gyors és lassú felszívódás: a gyors felszívódású tejsavó fehérjék (pl. Biotech USA: Iso Whey) edzés után jönnek jól, mikor azonnal tápanyagra van szüksége a sejteknek. A lassú felszívódású fehérjék (pl. Biotech USA: Casein) jó pár órára biztosítják az aminosav szintet, ezért esti fogyasztásra tökéletes. Vannak kevert fehérjék is (pl. Biotech USA: Protein Power), amely az egyszerű és olcsóbb, kevésbé minőségi megoldás..
    ..
  2. Összetétel: azt gondolnánk, hogy a fehérje akkor ideális, ha 0 gramm szénhidrátot tartalmaz, de ez nem így van, hiszen az étkezéspótlók (pl. Biotech USA: Ultra Loss) kifejezetten azért vannak szénhidráttal dúsítva, hogy egy étkezést kiváltsunk velük. A tömegnöveléshez is kell egy magasabb szénhidrát bevitel, nagyon magas fehérje tartalommal (pl. Biotech USA: Hyper Mass). Persze vannak szénhidrát mentes, magas protein-tartalmú fehérjék is, edzés utánra (pl. Biotech USA: Iso Whey Zero)..
    ..
  3. Források: milyen fehérjét iszunk egyáltalán? Nem mindegy. A tejsavó (whey) fehérje a legnépszerűbb, könnyen emészthető fehérje, amely tápanyag tartalma (BCAA, hozzáaadott vitaminok) miatt a sportolók alapvető táplálék kiegészítője. A marhafehérje nagy előnye, hogy kreatint, arginint is tartalmaz, laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. A rizsfehérje a vegetariánusok/vegánok alapvető kiegészítője kell legyen, hiszen ők sokkal alacsonyabb protein-bevitellel számolhatnak a táplálkozás során. A kazein vérkeringésnek lassú, de stabil aminosav áramlást kínálnak, amely akár több órán keresztül is eltarthat. A kazein fehérje abban is jeleskedik, hogy több glutamint tartalmaz, mint a tejsavó- vagy a szójafehérje. Friss tejből készült és fokozatosan, több órán keresztül emésztődik.

 

 

Fehérjék A-Z (Biotech USA):

 

100% Pure: nem glutén és laktózmentes, van CH tartalm., 100% mert 100%-ban tejsavó forrás (vagyis nem kevert), gyors felszívódású

Iso Whey: cukormentes, laktózmentes, kifejezetten tápkieg. gyárakban porított fehérjéből állítják elő, kevesebb hőkezeléssel, ezáltal jobb az aminosavtartalma.

Iso For Her: alacsonyabb fehérje tartalom a női szervezetnek, de összetétele azonos az Iso-val

Beef Protein: marha fehérje, vagyis állati eredetű fehérje! Európai marhából származó, hidrolízisen átesett fehérje – más a biológiai értéke, mint a növényinek, jól felszívódik. Tejcukor érzékenyeknek is. Tehát ha a tej probléma, vagy emésztési probléma van, akkor ezt!

Protein Power: gazdaságos (olcsóbb), kevert fehérje, kevésbé jó minőség

Ultra Loss: magasabb CH tartalom és kevert fehérje (gyors és lassú), rostokkal, étkezés pótló és nasi helyett

Casein: este lefekvés előtt (kazein=lassú felszívódás)

Hyper Mass, Muscle Mass: tömegnöveléshez!

Protein Fuel: legjobb felszívódású, folyékony, egy adagos és fél literes

 

 

Ne feledd, hogy fehérje kiegészítésről van szó ebben a cikkben, főként a nálunk található készítményeket hasonlítjuk össze. De hamarosan írunk arról is átfogóbban, hogy miért és hogyan vigyünk be fehérjét a szervezetbe – hiszen fontos, a kiegészítők a teljes bevitel max 30%-át tegyék ki, egyébként szilárd tápanyagból próbálj elegendő fehérjét fogyasztani: egyél húst, tejtermékeket, magas fehérjetartalmú zöldségeket és olajos magvakat változatosan!